Bugünkü ruh halim… Aksettirme… Yansılama… Aynalama…
Take time to reflect...

Aksetme, yansıma; fizik kurallarına göre, bir ortam içindeki ışık, ses veya su dalgasının, bir yüzeye çarparak, gelme açısı ve yansıma açısı birbirine eşit olacak şekilde, yön ve doğrultu değiştirerek, geldiği ortama geri dönmesi olarak açıklanır. Eğer, gelme açısı dik ise yani normal doğrultusunda geliyorsa, kendi üzerinden geri yansır.

Fizik kurallarına göre yansıma, psikolojide aynalama olarak ifade edilir ve; bulunduğumuz ortamda, kişilerle uyum yaratabilmek için, fark edilen çeşitli davranışların karşı tarafça tekrarlanma hareketi olarak açıklanır. Aynalama, her hareketin bilinçsizce tekrarlanması, taklit edilmesi demek değildir. Amaç, yaşam deneyimlerini paylaşmaya niyetli olmak, bağlantı kurmak istemektir.

Aynalama kuramı, bir nöropsikiyatrist olan Heinz Kohut tarafından, ‘Kendilik Psikolojisi’ adını verdiği özgün kuramsal yaklaşımın bir parçasıdır. Aynalama ile ebeveynler olarak, çocuklarımıza, duygularını öğretebilir ve sağlıklı genç bireyler olmalarına yardımcı olabiliriz.

Çocuklarımıza doğdukları andan itibaren o kadar çok şey öğretiyoruz ki; konuşmayı, yürümeyi, koşmayı, beslenmeyi, dişlerini fırçalamayı, tuvalet alışkanlığını, büyüklerine saygıyı, görgü kurallarını… Fark ettiniz mi, öğretilerin hepsi fiziksel, maddesel. Peki ya duyguları? Çocuklar duygularını bilirler ancak isimlendiremezler. Aynalama ile çocuklarımıza duygularını isimlendirmelerine yardımcı olabiliriz. Örnekleri belirlemek ve çoğaltmak sizlerin elinde…

Beden, akıl ve ruh sağlığımızın tam iyilik halinde olduğu güzel günlere, sağlıkla kalın.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir