Çocuk ve çocuğun hayatında aktivitenin önemi

Bedenimizin yapabileceklerini tanımanın öncelikle sadece spor ve beden eğitimi dersleri için değil, iyi bir sağlık durumu için gerekli olduğunu kabul etmek gerektiği ile yazıma başlamak istiyorum. Sporla kişinin özellikle çocukken kendini tanımasına ve beden kondisyonu kazanmasına olanak vermek, ileriki yaşlarında özgüven, öz şefkat ve ortak bir dil oluşturarak sosyal gelişimin desteklenmesine yardımcı olacaktır.
Ne yazık ki, günümüz koşullarında gittikçe artan televizyon karşısında ve bilgisayar başında geçirilen saatler, spor alanlarının ve parkların azlığı, ailede spor alışkanlığının olmayışı çocuklarımızı her geçen gün spordan ve fiziksel aktiviteden uzaklaştırmaktadır. Bu duruma bir de korona virüs nedeniyle oluşan COVID 19 hastalığına yakalanmamak için evde kalmaya özen göstermek ve sosyal mesafemize dikkat etmemiz gerekliliği eklenince, bir önceki yazımda da belirttiğim üzere obezite ve ilişkili hastalık durumları da kaçınılmaz olmaktadır.
Yapılan bilimsel çalışmalar, edinilen fiziksel aktivitelerin, beyin gelişiminde, zihinsel beceriler ve akademik okul başarısı puanlarında son derece olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Bu sebepledir ki, ebeveynler olarak bizlere çok iş düşüyor.
Çocukların erken dönemde spora yönlendirilmeleri ile kas kuvvetlerinde, eklemlerinde ve bağ dokularında esneklik artar, bu sayede de vücut yapılarında olumlu bir gelişme gözlenir. Çocuğun fiziksel büyümesinin ve gelişmesinin yanında, soyut kavramlarında da büyüme ve gelişme gösteriyor olması ise onun en önemli stres kaynağıdır. Spor yapan ve özellikle bir takımla çalışan çocuklar kendi değerlerini fark ederek, kendine güvenen, bağımsız, kendini kontrol edebilen bireyler olma yolunda kişilik ve karakter özellikleri kazanmaya başlarlar.
Peki çocuklar ne yapmayı severler?
2- 5 yaş arasında çocuklar genellikle fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama;
6-9 yaş arası çocuklar belli mesafeye fırlatmak, bir topa vurmak;
10-12 yaş arası çocuklar basketbol, futbol gibi sporları içeren kompleks motor becerileri kapsayan aktiviteleri sevdiklerinden bu tip hareketlere yönlendirilmelidir. Çocuğun dikkati yaşı büyüdükçe artmakla beraber genellikle 30 dakika kadardır.

Aile olarak dikkat etmeniz gerekenler;

1- Aile olarak ilk önce çocuklara aktivite konusunda örnek olmalıyız. Ailece okulda ya da dışarda spor aktivitelerine katılarak başlayabiliriz.
2- Herkesin yapmaktan keyif aldığı bir veya birkaç aktivite olabilir. Aile olarak çocuklarınızı seveceği ve yapabileceği bir aktiviteye yönlendirirseniz, sporu yapmaktan keyif alacak ve sonunda başarılı da olursa çocuk kendini önemli ve mutlu hissedecektir.imizin yapabileceklerini tanımanın,
3- Çocuğunuzun kapasitesinden ve fiziksel yeteneğinden fazlasını beklemek, çocuğun yaptığı aktiviteden keyif almamasına ve spordan uzaklaşmasına neden olabilir.
4- Spor beraberinde özgüveni ve özsaygıyı getirir. Çocuk kurallar ile beraber kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenir.
5- Yapamadığı alanlarda kırıcı değil yapıcı eleştiriler yapılmalıdır.
Çocuklar hayata geçiş yaparken örnek aldıkları ilk kişiler kendi anne ve babalarıdır. Eğer anne ve baba olarak sizler, sağlıklı, aktif, hareketli ve spor ile iç içe bir yaşam tarzını benimsiyor iseniz ve ailece yapılan sosyal aktivite haline getirebiliyor iseniz, çocuklar da bu alışkanlığı kendi erişkin yaşantısına taşırlar ve kendi çocuklarına aktarabilirler.

Evde yapabileceğimiz aktiviteleri bir sonraki yazımda yazacağım, takipte kalalım.

DR. SABAHAT KARAKAŞLILAR

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir